Pomoc dla ośrodka rehabilitacyjnego dla niepełnosprawnych dzieci w Bytomiu

JCommerce jest organizatorem akcji charytatywnej, której celem jest wsparcie dla Ośrodka Rehabilitacyjno–Edukacyjno–Wychowawczego w Bytomiu. Prosimy o Twoją pomoc za pośrednictwem portalu zrzutka.pl!

W minionym roku firma JCommerce wraz z Grupą Infomax – pomysłodawcą i wydawcą kalendarza charytatywnego „Śląsk nie jest czarno-biały" – stworzyła specjalny kalendarz dla Fundacji Petralana. Celem akcji wydawniczej było zebranie funduszy na rehabilitację podopiecznych fundacji – niewidzących i niesłyszących braci Bartosza i Łukasza Jaszczurów. Cały dochód z kalendarza został przekazany braciom, a kalendarz trafił do klientów JCommerce w Polsce i za granicą. W przygotowaniu angielskiej wersji kalendarza pomógł pro bono Andy Gillin z firmy Dynamic English z Katowic.

- To już druga edycja wydania tego niezwykłego kalendarza, ale pierwsza z tak niezwykłymi gośćmi jak JCommerce – mówi Elżbieta Marasik-Bielejec, Prezes Zarządu Grupy Infomax. – Zachęcamy też innych do udziału w naszych kolejnych edycjach i wzięcia przykładu z firmy JCommerce, która pokazuje, że warto pomagać.

Wydanie kalendarza charytatywnego to zupełnie nowy rozdział w historii JCommerce, firmy która do tej pory co roku wydawała kalendarz „Women in IT". Jego celem było wspieranie i popularyzowanie pracy kobiet w tej do niedawna męskiej branży.

- W minionym roku doszliśmy do wniosku, że nikogo nie trzeba już przekonywać, że w branży IT jest miejsce dla kobiet, a 12 kartek w kalendarzu to zdecydowanie za mało, żeby pokazać jak ważną rolę pełnią w JCommerce – mówi Karolina Czech, Talent Acquisition Leader w JCommerce.

Kalendarz „Śląsk nie jest czarno-biały"

Kalendarz jest wyjątkowy, ponieważ wyeksponowano w nim twórczość podopiecznych Ośrodka Rehabilitacyjno–Edukacyjno–Wychowawczego i Warsztatów Terapii Zajęciowej w Bytomiu. W ramach zajęć dzieci i dorośli podopieczni pokolorowali czarno-białe zdjęcia najbardziej rozpoznawalnych obiektów na Górnym Śląsku, takich jak Kopalnia Guido w Zabrzu, Elektrownia w Czeladzi, budynek Starego Dworca w Katowicach czy kopalnia Węgla Kamiennego „Gliwice".

- Kalendarz pokazuje, że Śląsk jest kolorowy, zachodzą w nim zmiany – mówi o projekcie pomysłodawca, Mirosław Gawroński, Manager Działu Sprzedaży Grupy Infomax. – Jest również formą terapii dla osób niepełnosprawnych i sposobem pokazania ich widzenia świata.

Dzięki temu projektowi zostały obalone aż dwa krzywdzące stereotypy. Zarówno ten o Czarnym Śląsku, jak i o osobach niepełnosprawnych, które są bardzo kreatywne i potrafią cieszyć się życiem, jeśli tylko zapewni się im do tego odpowiednie warunki.

- W trakcie prac nad projektem poznaliśmy lepiej zarówno podopiecznych Ośrodka w Bytomiu, jak i jego oddanych pracowników. Postanowiliśmy więc w Nowym roku w jeszcze większym stopniu zaangażować się we wsparcie dla jego działania – mówi Piotr Zyguła, Prezes Zarządu JCommerce.

Zrzutka – liczymy na Twoje wsparcie!

W tym celu uruchomiona została zbiórka funduszy na remont dachu sali gimnastycznej należącej do Ośrodka.

- Naszym wyzwaniem jest zaangażowanie pracowników i przyjaciół JCommerce w zebranie kwoty 10 000 złotych, która w całości zostanie przekazana na remont dachu. Mamy nadzieję, że cel uda się nie tylko osiągnąć, ale także przebić, ponieważ cała inwestycja jest znacznie większa. Wierzymy, że nasze działanie przyczyni się do tego, żeby świat podopiecznych Ośrodka nie był czarno-biały – apeluje Piotr Zyguła.

Dla uczestników zrzutki przygotowane zostały nagrody specjalne, wśród nich limitowana edycja kalendarza „Śląsk nie jest czarno-biały" z własnoręcznymi podpisami dzieci, kalendarze książkowe, przedmioty wykonane przez podopiecznych Ośrodka, a także dodatkowe atrakcje, a wśród nich ekskluzywny mecz minigolfa z Prezesem JCommerce Piotrem Zygułą.

Szczegółowe informacje na stronie akcji: https://zrzutka.pl/naprawa-dachu-osrodka-rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczego-w-bytomiu