W Katowicach powstało Centrum Innowacji dla Przemysłu

Centrum Innowacji dla Przemysłu w Katowicach to projekt, dzięki któremu w ciągu najbliższych 3 lat zatrudnienie znajdzie 95 specjalistów, wśród nich analitycy biznesowi, programiści, testerzy oprogramowania i kierownicy projektów.

Za inicjatywą stoi JCommerce SA, polska firma z Katowic, specjalizująca się w dostarczaniu zaawansowanych usług IT dla klientów zarówno w Polsce, jak i za granicą.

W Centrum Innowacji dla Przemysłu prowadzone będą prace nad rozwojem istniejących i tworzeniem nowych narzędzi informatycznych dla branży budowlanej, naftowej, gazowej, elektrycznej, energetycznej, automatyki przemysłowej, robotyki i elektroniki precyzyjnej. Wśród celów postawionych przed projektem jest m.in. opracowanie szybszych i bezpieczniejszych algorytmów stosowanych przy optymalizacji procesów produkcyjnych.

Inicjatywa została doceniona przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu, która przyznała projektowi nagrodę w kategorii najlepsza inwestycja w nowoczesne technologie w 2017 roku.
To przedsięwzięcie wiodącej, polskiej firmy, która realizuje procesy informatyczne o najwyższym poziomie innowacyjności i złożoności" – tłumaczy Krzysztof Senger, wiceszef Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu – „JCommerce zdobyło nasze uznanie również ze względu na zaangażowanie spółki w rozwój młodych talentów oraz współpracę z lokalnymi ośrodkami badawczymi i akademickimi".

Nagrody Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, przyznane 11 grudnia w Reducie Banku Polskiego w Warszawie, otrzymały również bank JP Morgan za wielkość zatrudnienia w nowej inwestycji (2,5 tyś osób znajdzie pracę w nowym oddziale w Warszawie), koreańska firma LG Chem, za wartość inwestycji (2,8 mld zł na fabrykę baterii do aut elektrycznych), a także firma TDJ, deweloper odpowiedzialny m.in. za budowę biurowca .KTW w Katowicach, nagrodzony za dynamikę ekspansji.